Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος και υπήρξε βασικό τρόφιμο στην νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή για χιλιάδες χρόνια.
Οι αναφορές στο γιαούρτι αφθονούν στα γραπτά ντοκουμέντα των Αιγυπτίων Φαραώ. Οι Έλληνες γνώριζαν το γιαούρτι και ήταν ενημερωμένοι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο ιστορικός Ηρόδοτος μνημονεύει το γιαούρτι τον 5ο αιώνα π.Χ. όπως και ο περίφημος γιατρός Γαληνός (2ος αι. μ.Χ.) που εκθειάζει τη μαλακτική και καθαρτική του επίδραση στο έντερο.
-
Η ιστορία του γιαουρτιού
-
Θεραπευτικές ιδιότητες
* Ανακουφίζει από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τον πόνο των εντέρων, τα αέρια, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα αποκαθιστώντας την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.
* Είναι σε όλους γνωστή η συμβουλή των ιατρών να καταναλώνεται γιαούρτι μαζί με τη λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι εφοδιάζει το έντερο με ζωντανούς μικροοργανισμούς που διατηρούν την ισορροπία του και αναπληρώνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η χλωρίδα του.
-
"Η πέτσα του γιαουρτιού"
Το λίπος του γιαουρτιού είναι ουσιαστικά η πέτσα του. Το λίπος βρίσκεται στο γάλα υπό μορφή μικρών σφαιριδίων που περιβάλλονται από πρωτεΐνες.
Επειδή το ειδικό βάρος του λίπους του γάλακτος διαφέρει από το ειδικό βάρος όλων των άλλων συστατικών του (είναι αυτά βαρύτερα ) τότε, όταν το γάλα παραμένει σε ηρεμία, το λίπος του ανεβαίνει στην επιφάνεια και μπορεί έτσι να αφαιρεθεί (φυσική αποβουτύρωση).
Στην πραγματικότητα λοιπόν αφαιρώντας την πέτσα, είναι πολύ λίγα τα λιπαρά του γιαουρτιού.